(Hemorrhoids)
בדרך כלל לא מדברים על זה, לעיתים גם לא עם הרופא, אך זה מאוד מפריע בחיי היומיום לכ- 25% מהאוכלוסייה. מדובר על טחורים – אותם כלי דם מורחבים יתר על המידה (ורידים), הנמצאים באזור פי הטבעת ומקשים על זרימת הדם התקינה. טחורים היא בעיה כרונית הדורשת טיפול יסודי וממוקד. רבים מהסובלים מטחורים אינם מודעים לכך היות וחלק מהטחורים הם טחורים פנימיים.
טחורים הם צברים של כלי דם באזור פי הטבעת. כאשר הצברים מכילים כלי דם, בעיקר ורידים תפוחים, הרירית באזור פי הטבעת עוברת תהליך דלקתי. האזור בדר"כ כואב ולרוב גורמים לדימום של דם אדום מבריק.
הטחורים מתבטאים בכאבים, דימומים וגרד באזור פי הטבעת. טחורים גדולים במיוחד אף ייצאו מפי הטבעת ויבלטו החוצה. טחורים צנוחים אלה יגרמו להפרשות ולכתמים על התחתונים וזאת בנוסף להיבט האסתטי. הזנחת הטיפול תגרום להחרפת הבעיה, ולעיתים גם לתופעות משניות כגון: אנמיה בעקבות דמם חוזר מהטחורים אחרי יציאות.
כאשר נוצר קריש דם באחד הורידים בטחורים, נגרם התקף חריף של כאבים. באזור רגיש ודלוק זה יכול להיווצר חריץ ברירית ואז נוצרת פיסורה, סדק או קרע ברירית המצפה את התעלה האנאלית. התסמינים הקלאסיים הינם כאבים בזמן יציאה, היכולים להמשך דקות עד שעות.
דימום של דם אדום בהיר גם הוא אופייני. ישנן פיסורות חריפות – שהן לרוב שטחיות, ופיסורות כרוניות – אשר יכולות להיות מלוות בשינויים אנטומים כמו כפל עור בולט, סיבי שריר חשופים, בצקת מקומית וצלקת.
הגורמים להיווצרות טחורים;
בראי הרפואה הסינית, עצירות יכולה לנבוע מ ;
מתח – הקושי "לשחרר" או להרפות, במצבי לחץ, מתח נפשי יוצר כיווץ במרכז הגוף, במערכת העיכול, המשפיע על תהליכי העיכול ויכול הוצאה מהגוף.
חסר דם – לרוב מופיע אצל אנשים בעלי תזונה דלה או מגורמים תורשתיים. במצב של חסר דם הצואה תהיי יבשה וקשה להוצאה .
חוסר תנועתיות במעי – מעי "עצל" – נובע מחוסר פעילות פיזית, ישיבה ממושכת או ממתח .
חום במערכת העיכול – נוצר מהרגלי תזונה לקויים, כמו; תזונה חריפה, עתירה בשומנים ופחמימות, אלכוהול. כל אלו מביאים למצב יובש בנוזלים המוביל לקושי בהוצאה.
בראי הרפואה הקונבנציונאלית:
- עצירות כרונית והמאמץ הקשור בעצירות. (הגורמים לעצירות, כמו מזון דל סיבים, חוסר פעילות גופנית ועוד).
- מתח נפשי ה הקושי לשחרר להחות בהרפיה
- הריון – הרחם המוגדל יוצר לחץ על הוריד הגדול המנקז דם מהרגליים ומאזור הרקטום ואז מצטבר בו דם. הורידים מתחילים לבלוט ונוצרים טחורים.
- הרס רקמת הכבד ("צירוזיס") הגורם לקושי בניקוז הדם הורידי ממערכת העיכול ושוב הורידים מתנפצים ונוצרים טחורים.
- אי ספיקת לב הגורמת גם היא להצטברות דם בורידים ומכאן לטחורים.
- תורשה.
דרגות החומרה בטחורים (מהקל לכבד)
- טחורים פנימיים.
- טחורים היוצאים מפי הטבעת בעת יציאה וחוזרים פנימה לבד.
- יוצאים ואינם חוזרים לבד, יש אפשרות לדחפם פנימה.
- יוצאים ואי אפשר להחזירם פנימה.
* ברפואה הסינית – רמות ה"צניחה" בגוף מושפעות מהטחול.
הטיפול בטחורים ברפואה הקונבנציונליים בד"כ כוללים טיפול תרופתי של נרות המכילים שמן גליצרין המסייע ליציאה חלקה ללא מאמץ, חומרים נוגדי דלקת, ולבסוף טיפול כירורגי שנושא בחובו סכנה של פגיעה בספינקטר האנאלי ובשל כך בריחת צואה וחוסר יכולת לשלוט ביציאות.
דרכי הטיפול הטבעי בטחורים באמצעות הרפואה הסינית
הרפואה הסינית מתחילה קודם כל באבחון מקור הבעיה וטיפול ישירות ב"שורש" הבעיה אשר המובילה לסימפטום הטחורים;
- מקור בעיה יושב על תזונה לקויה, למשל: עתירה בשומנים, חריף או אלכוהול, הטיפול יהיה באמצעות שינוי של התזונה לתזונה עתירת סיבים תזונתיים, שמנים חיוניים וחומרים נוגדי דלקת (כורכום, תה ירוק ועוד).
- במצבים בהם מקור הבעיה נובעת מ"צניחה" המקורה בטחול, דיקור סיני מביא להקלה דרמתית ומיידית הן בהתקפי טחורים, בגודלם, תדירותם והן בדימום.
- במצבי מתח, בו הגוף מכווץ מרוב בסטרס או מצב שבל חסר בפעילות פיזית כמו ישיבה ממושכת, צמחי מרפא סיניים העוזרים באופן משמעותי בכל שלב ומצב של טחורים, יחד עם סט תרגילים פיזיים ליצירת תנועה של שרירי העיכול.
- טיפול בצמחי מרפא ושמנים אתרים בזיהומים, כמו קנדידה או בלסטוציסטים, היכולים לגרום לדלקת באזור פי הטבעת.
סיפור מהקליניקה:
חגית הגיעה לקליניקה בראשל"צ כשבועיים לאחר לידת בנה הבכור. את הדרך אליי עשתה בישיבה על גלגל ים. לאחר טיפול בדיקור של 30 דקות, הכולל גם שימוש בשמנים ארומתרפיים וצמחי מרפא, חלף התקף הטחורים כלא היה.